NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 2654 >>

قوله تعالى إن الصفا والمروة من شعائر الله

19- "Şüphesiz Safa ile Merve Allah'ın Nişanelerindendir .... " (Bakara 158)

 

أنا محمد بن سلمة والحارث بن مسكين قراءة عليه عن بن القاسم قال حدثني مالك عن هشام بن عروة عن أبيه قال قلت لعائشة زوج النبي صلى الله عليه وسلم وأنا يومئذ حديث السن أرأيت قول الله عز وجل إن الصفا والمروة من شعائر الله فمن حج البيت أو اعتمر فلا جناح عليه أن يطوف بهما فما أرى على أحد شيئا ألا يطوف يهما قالت عائشة كلا لو كانت كما تقول كانت لا جناح عليه ألا يطوف بهما إنما بهما إنما أنزلت هذه الآية في الأنصار كانوا يهلون بمناة وكانت مناة حذو قديد وكانوا يتحرجون أن يطوفوا بين الصفا والمروة فلما جاء الإسلام سألوا رسول الله صلى الله عليه وسلم عن ذلك فأنزل الله عز وجل { إن الصفا والمروة من شعائر الله فمن حج البيت أو أعتمر فلا جناح عليه أن يطوف بهما }

 

[-: 10942 :-] Hişam b. Urve, babasından nakleder: "Ben daha genç biriyken, Resulullah (s.a.v.)'in hanımı Aişe (r.anha)'ya, Allah Teala'nın: '' ... Kim Beyt'i hacceder ya da umre yaparsa ikisi arasında sa'y etmesinde kendisine bir günah yoktur'' (Bakara 158) ayeti hakkında ne düşünüyorsun? Valiahi! Ben bir kimsenin bu ikisi arasında sa'y etmemesin,de bir sakınca görmüyorum" diye sorduğumda, Hz. Aişe dedi ki:

 

"Hayır! Eğer bu ayetin manası dediğin gibi olsaydı, o zaman "O kimseye Safa ile Merve arasında sa'y etmemekte bir sakınca yoktur" şeklinde inerdi. Oysa bu ayet Ensar hakkında nazil olmuştur. Çünkü onlar Müslüman olmadan önce Kudeyd hizasında bulunan Menat putu için telbiye getirirlerdi ve Safa ile Merve arasında sa'y etmekten çekinirlerdi. islam gelince bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordular. Bunun üzerine Yüce Allah şu ayeti indirdi: "Safa ile Merve Allah'ın nişanlarındandır. Kim Beyt'i hacceder ya da umre yaparsa ikisi arasında sa'y etmesinde kendisine bir gÜnah yoktur." (Bakara 158)

 

Tuhfe: 17150

3946'da tahrici geçmişti.